vrijdag 14 juni 2013

Dag 13

We vertrekken om 8.45 uit Inverness. Fijn om hier weer een nachtje te slapen. Het warme ontbijt slaan we beiden over, we eten toast en crackers met kaas.
Het is druk om de stad uit te komen maar eenmaal op weg gaat het vlotjes.

Op de weg naar Elgin komen we eerst langs Forres. Een oude steen in de vorm van een tablet met tekens (pictische steen) is daar te zien. Na het vragen naar de weg vinden we hem. Hij staat in een glazen huisje, valt wat tegen, ze zijn er blijkbaar heel erg zuinig op...
In Elgin bekijken we de oude kathedraal uit de 13e eeuw. Nu een ruïne maar o wat een mooie. Het weer is trouwens goed vandaag, blauwe lucht met enkele wolken en zon. Komen de foto's ook altijd mooier over :-)
We kunnen helemaal naar boven in 1 van de torens van de kathedraal. Hoog hoor, we kunnen ver kijken.

We rijden verder naar Dufftown, het Spey gebied binnen. In deze streek zijn heel veel whisky distelleerderijen. We gaan naar de Glennfiddich distillery en na de lunch lopen we daar mee met een rondleiding. Van de lucht die er hangt word ik al zweverig haha. Er worden twee soorten tonnen gebruikt, lege cherry tonnen uit Spanje en Bourbon tonnen uit Amerika. Die worden ontmanteld en opnieuw in de kuiperij in elkaar gezet. Daarna aan de binnenkant bewerkt met vuur. De houtsoort en de smaak die in het hout is getrokken van wat er eerder heeft ingezeten is dus belangrijk, maar het allerbelangrijkst is het aantal jaren dat de whisky bewaard wordt. Maar alcohol vervliegt dus van een vol whiskyvat is na 18 jaar al de helft bijna verdampt. Vandaar dat hoe ouder de whisky hoe duurder die is. Leuke tour hoor, en na afloop mogen we drie soorten proeven. Blijft bij mij met mijn lippen die nat worden, een verschil proef je wel, de 'jongste' whisky is scherper. Natasja neemt wel nipjes vermengd met water. We kopen nog wel wat in de shop, ik een miniflesje, toch een leuk souvenir.

Op weg naar Aberdeen komen we nog langs kasteel Kildrummy. Deze ruïne pakken we ook nog even mee. De mevrouw achter de infobalie/kassa is duidelijk blij iemand te zien. Iedereen in deze streek gaat naar de distelleerderijen en slaat de kastelen over... We zijn ook de enige bezoekers, in Elgin was het ook al zo rustig.
Ze begint een heel verhaal over het kasteel en als we alles hebben bekeken (veel groter dan we dachten) staat ze ons duidelijk weer op te wachten om nog een praatje te maken. Ze wijst ons naar de toiletten die ze overduidelijk ook net nog even heeft gedweild ( helemaal spik-en-span).

Even over 18 uur zijn we bij onze overnachtingsadres, The Globe Inn. Een cafe met daarboven 7 kamers. We slapen weer knus in een tweepersoonsbed.
We eten ons avondeten in de pub beneden, Natasja eet Chili con carne met rijst en ik ga voor de kip Balmoral met haggis !! vulling. Haggis is het nationale eten en de specialiteit van Schotland. Het is een mix van lever, long en hart vermengd met een tarwe met kruiden en gekookt in een schapenmaag.... Hmmmm, smaakte lekker. De leversmaak heeft de overhand en dat vind ik altijd lekker, de combi met de kip en ook nog aardappelpuree met een whiskysausje was lekker.
Na het avondeten lopen we nog een rondje langs wat bezienswaardigheden in Aberdeen. We zijn vlot weer terug, een grijze stad....niet beton maar graniet maar dat doet somber aan. Wel mooie gebouwen ertussen en door de zon die nog steeds schijnt toch leuke foto's kunnen maken.

Het internet werkt via Cloud. Moet je eerst weer een account voor aanmaken en het bereik is slecht.... Ik geef het op, morgen opnieuw proberen op het volgende adres.


Verstuurd vanaf mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aantal keer bekeken:

9857